Så kommer din hund och katt bättre överens

Som många djurägare vet, är det inte alltid frid och fröjd att ha husdjur. Inte minst om det handlar om att försöka få djuren att komma överens med varandra. Vi människor är uppvuxna med visionen om att hundar och katter i stort sett aldrig skulle kunna gå bra ihop och bli vänner, men är det verkligen sant? Eller är det möjligt att, på något mirakulöst vis, få hunden och katten att faktiskt komma överens? I denna artikel kommer du få några simpla tips och trix på hur du ska vänja hunden vid din katt och vice versa!

Förstå dina djur

Ett första steg för att skapa en trevlig hemmamiljö är att skapa en förståelse för djuren. Vad betyder deras kroppsspråk och vad vill de ha sagt med dessa? Vilka behov har djuren och varför? För att en hund ska må bra är det viktigt att denna blir stimulerad både psykiskt och fysiskt i närkontakt med dennes ägare. För en katt kan det istället exempelvis vara viktigt att den har tillgång till ett klösträd, då det ligger i kattens natur att klösa på saker för att markera sitt revir eller när den blir stressad. Att investera i ett klösträd för katt kan därför vara en viktig handling för att få den att känna sig mindre stressad i en situation där den ska ställa om sig och leva med en hund. Framför allt om katten kanske inte är särskilt hundvan.

Skapa en trygg miljö för djuren

Beroende på hur vana dina djur är med att vistas i samma miljö som det andra djuret kan behovet av introduktionen sinsemellan dessa se olika ut. För mycket ovana husdjur kan det exempelvis vara bra att ha hunden kopplad och samtidigt låta katten få befinna sig i en större bur vid första mötet. Detta för att den ska få en plats där den känner sig trygg och kan smitta undan till om mötet blir påtagligt. Det viktigaste är att djuren får hälsa i sin takt, men under uppsikt. På så sätt kan det första mötet bli skonsamt och leda till en långvarig vänskap mellan din hund och katt.