Ta hand om hunden efter en operation

Att våra fyrbenta vänner kan råka ut för sjukdomar, skador och olyckor som kräver operation och behandling är inget nytt. Här är det ditt ansvar som hundägare att se till att din hund är omhändertagen på rätt sätt och får den eftervård som veterinären rekommenderar. Frågan är bara vad som händer när du som hundägare behöver opereras och hur du ska tänka när det kommer till hunden.

Om du ska genomgå en större operation som kommer påverka din vardag under återhämtningstiden behöver du ha en bra plan för vem som kan ta hand om din hund. Vissa operationer kräver ingen komplicerad läkning och här kan du i många fall börja promenera och ta hand om din hund på vanligt vis. Har du däremot gjort en bröstoperation med Motiva ergonomiska implantat eller annat större ingrepp behöver du vidta åtgärder. Efter en bröstoperation med Motivas ergonomiska implantat får du t.ex. inte lyfta tungt för att brösten ska få läka i lugn och ro. Använd därför våra smarta tips för en bättre vardag för dig och din jycke.

1. Be om hjälp

Se till att kolla eventuella hundvakter redan innan operationsdagen, så att du har ditt på det torra. Du kan även anlita en hundvakt som kommer hem och sköter promenader och utfodring.

2. Förbered

Om du har ork och möjlighet kan det vara värt att göra en storstädning innan, så du slipper tänka på hundhår och annan smuts under den första veckan efter operationen. Du kan även göra färdiga portioner av hundmaten och förvara i påsar, så blir det enklare att lägga upp.

3. Lös den mentala stimulansen

Om du inte orkar eller kan leka med din hund och stimulera de psykiska sinnena kan du investera i roliga leksaker. Det finns mängder med bra leksaker som är specifikt framtagna för hundar och vars syfte är att få dem att tänka lite extra.