Kennel och hygien

Hos Jordbruksverket kan man läsa mer om det här med drift av kennel. Man kan bland annat läsa mer om hur stora hundarnas ihägnader och transportburar behöver vara. När man bedriver en kennel är det dock inte bara utrymmenas storlek som spelar roll. De måste också vara enkla att rengöra.

Lättstädade golv och väggar

Om man har möjlighet att bygga ett speciellt utrymme för kenneln kan det vara bra att se till att golven och väggarna är enkla att göra rena. Det är en stor fördel om man kan spola dem med högtryckstvätt, samt om starkare kemikalier går att använda på dem. På så sätt kan man göra kenneln ordentligt ren vid behov. Dock bör hundarna inte befinna sig i kenneln just då.

Tvättbara korgar och filtar

När det gäller hundarnas sovplatser är det alltid bra om de är tvättbara, gärna i högre temperatur. På så sätt minskar man risken att olika sjukdomar eller ohyra sprider sig mellan hundarna. Det här är ännu viktigare om man bedriver en omplaceringskennel där många hundar rör sig.

Diskmaskin är bra att ha

Om hundarna får blötmat på olika tallrikar, samt skålar för vatten och torrfoder kan det bli en hel del disk i kenneln varje dag. En diskmaskin sparar då både tid och pengar. Dessutom tvättas disken i en högre temperatur och det gör att alla eventuella bakterier försvinner. Diskmaskinen tar inte heller speciellt mycket plats och under tiden den är i gång kan man gå ut med hundarna, leka med dem eller göra annat.

Vikten av städning

När många hundar rör sig på en och samma plats kan man inte bortse från att det ofta blir en del kringflygande päls, sand, grus och annat. Med hundar som nyser, tvättar sig och kanske kräks eller gör andra behov inomhus kan snabbt många bakterier spridas. Det går alltså inte att städa för lite i en kennel. Det är klokt att ta ut och vädra hundarnas filtar varje dag, samt att sopa eller dammsuga ur de utrymmen hundarna vistas i. Det kan också vara klokt att våttorka golven och andra ytor i utrymmena. På så sätt får man bort en hel del bakterier.

Minst en gång per år är det också bra att göra en rejäl storstädning. Den görs med fördel när kenneln är tom. Antingen när kenneln inte har så många hundar inne, eller när de kan vara ute en längre tid.