Smittsamma sjukdomar

Det finns en hel del smittsamma sjukdomar som kan drabba hundar. I regel är de vanligare när många hundar befinner sig på samma ställe. Hos SVA kan man läsa mer om sjukdomarna, samt om hur pass allvarliga de är. Många av sjukdomarna kan behandlas med antibiotika, andra läker av sig själva. Några av dem är dock anmälningspliktiga. Det betyder att veterinärer som konstaterar sjukdomen måste anmäla det vidare. Det kan också vara så att man måste isolera hunden, antingen hemma eller på veterinärstationen. Det kan också vara bra att veta att några smittsamma hundsjukdomar också kan smitta människor.

Rävskabb

Rävskabb är en parasit som ofta drabbar hundar. Det är speciellt vanligt bland jakthundar och bland hundar som rör sig mycket i skogen. Den yttrar sig genom att hunden kliar sig mycket. Det är enkelt att behandla skabben. Det räcker i regel med att droppa en viss lösning i nacken på hunden under någon veckas tid. Dessutom bör man städa ordentligt i hundens omgivning, samt tvätta filtar och annat.

Kennelhosta

Kennelhosta är en extremt smittsam hundsjukdom. Det är en hundsjukdom som ger hunden en hosta som liknar kikhosta. Ofta är det flera olika virus som ger symtomen. I regel ger veterinärerna ingen behandling mot kennelhosta utan man får helt enkelt vänta på att sjukdomen går över. Under tiden hunden är sjuk ska den rastas i koppel, den får inte delta i tävlingar och ska inte träffa några andra hundar.

Valpsjuka

Valpsjuka är en allvarlig sjukdom som rentav kan vara dödlig. Det handlar om att den infekterar lungorna tids nog. Idag är de flesta hundar vaccinerade mot sjukdomen och därför får de den i en mild variant. Unga valpar är dock extra utsatta innan de hunnit få ett skydd genom vaccination.

Rabies

Rabies är en sjukdom som idag nästan ses som utrotad i Sverige. När hundar och andra djur ska resa utanför landet krävs det däremot att de vaccineras mot sjukdomen. En hund i Sverige som misstänks vara smittad med rabies ska avlivas omgående.

Hur skyddar man hundarna?

Det är inte helt lätt att skydda hundar mot smittsamma sjukdomar. De finns överallt. Genom att undvika att rasta hunden i områden där många andra hundar rör sig, samt genom att se till att hunden är ordentligt vaccinerad kan man minska risken.