Vad kostar det att ha hund?

Hur mycket det kostar att ha en hund varierar. Till stor del beror kostnaden på hur mycket man kan göra med hunden på egen hand. Om man kan klippa den, bada den, sköta klorna och liknande på egen hand finns det många hundralappar att spara på ett år. Om man vet att man har en mycket knaper ekonomi kan det vara klokt att fundera över om man verkligen bör skaffa en hund. När det kommer till hundens hälsa får man inte tänka att man inte har råd.

Veterinärkostnad

En av de saker som kostar mest, förutom hundköpet, är ofta veterinärkostnaderna. Det kan handla om rutinsaker som kastrering, vaccinering och liknande. Hunden kan också bli sjuk eller skadas på något sätt. Ofta är det just de akuta ärendena som kostar mest pengar. Om man inte har råd att betala för veterinärkostnaderna i en sådan situation kan man rent av bli tvungen att avliva sin hund.

Försäkring

En försäkring är väldigt bra att ha på sin hund. De finns i flera olika prisklasser men man får räkna med att betala omkring 200 kronor i månaden för den. En försäkring täcker en viss del av hundens veterinärvårdskostnader, och den kan också innehålla en livförsäkring, reseförsäkring med mera. Reseförsäkringen ger hundens ägare ersättning om denne bokar in en resa som sedan behöver avbokas på grund av att hunden blir sjuk.

Hundens träning

En annan sak som kostar pengar är valpkurser och annan träning. Om man har lite kunskap om hur man tränar hundar eller om man lägger ner lite tid på att lära sig saken kan man spara en hel del pengar i och med att man inte behöver anlita andra hundtränare.