Jakt

Om man är jägare kan hunden också användas till olika saker. Ibland är hunden bara ett bra sällskap under jakten. Andra gånger får hunden spåra, ställa och kanske också fälla bytet under jaktdagen. Jakthundar finns i flera olika varianter och storlekar. När man ska välja en jakthund finns det dock en hel del att tänka på.

Jakthundens lynne

En jakthund får inte vara rädd av sig men den ska inte heller vara aggressiv. Om hunden kommer ifatt ett djur får den inte ge sig på djuret. Undantaget gäller för eftersökshundar. En sådan kan behöva kunna fälla ett djur på egen hand. En sådan hund släpps på jakt efter till exempel trafikskadade eller skadeskjutna djur och då är det i regel viktigast att djuret inte behöver lida längre än nödvändigt.

Olika hundar för olika jakter

Ofta använder man olika hundar beroende på vad som ska jagas. En jakthund som används vid älg- eller harjakt vill man ofta ha rådjursren. Med det menar man att den helt ska ignorera spår av rådjur. Då kan den hunden självklart inte användas för att jaga just rådjur. Om man vill jaga dem behöver man en annan hund.